Påsketur på Hardangervidda

Det eneste målet for turen var å få et par netter i telt. På en måte var det befriende å ikke ha en destinasjon x antall kilometer unna som man skal nå. Det ble mer tid til late morgener i soveposen og lange lunsjpauser under den sterke påskesolen.

Hardangervidda ustaoset geilo skitur telttur vintertur påsketur

Turen startet ved Kikut og gikk i retning av Tuva turisthytte rett syd for Ustaoset

I dette området er det veldig gode løyper, særlig rundt påsketider

Mellom Ustaoset og Geilo må man forvente å møte på mye folk i feriene

Det ble stor kontrast mellom dag og kveld. På dagtid gikk jeg i oppkjørte løyper fulle av mennesker, sprekinger med klubbjakker som skøytet forbi og andre hyttefolk som var ute for å nyte påskefjellet med familiene sine. På kveldstid og på natta fikk jeg en følelse av å være helt alene på vidda.

Noen hundre meter fra det trafikkerte skisporet, bak en kolle eller over en liten åskam fikk jeg følelsen av å være helt alene.

Solnedgang og lys fra Ustaoset i det fjerne

Siden jeg ikke hadde noe forflytningspress, kunne jeg sette camp tidlig og bruke tid på andre ting, som for eksempel å grave meg et hull for å sole meg litt, med solfaktor 50+ så klart.

På vinterstid gidder jeg ikke lage noe annen mat enn sånn mat man bare kan helle litt varmt vann på så er det klart. Denne turen var ikke noe unntak. Jeg brukte brenneren kun i forteltet med god lufting fordi jeg er litt nervøs for kullos og at teltduken eller andre ting i teltet skal ta fyr.

Med påskeegg, bok og to brødre + svigersøster som møtte meg på siste dagen ble påskestemningen komplett.

Nytt utstyr på denne turen

Jeg har lenge vært usikker på om “bedding” (en seng man har oppå pulken) har noe for seg på vintertur. Jeg synes det ser så stort og klumpete ut, det blir mer areal som er utsatt for vind og høyere tyngdepunkt slik at pulken lettere velter. Men i år har jeg bestemt meg for å teste.

Jeg kjøpte en Rab Polar Bedding Bag for en tur tidligere i mars og etter at vi hadde fått opp teltet i storm, var det veldig digg å bare kaste beddingen inn i teltet og legge seg i soveposen uten å måtte pumpe opp liggeunderlag og dra soveposen ut av en alt for liten pakkpose. Da var jeg solgt – bedding var digg!

Men det er store forskjeller på produktene i markedet, denne beddingen fra Rab føltes så tynn og veik at jeg la soveposen min inne i en fjellduk inne i beddingen. Og etter turen var over, så hadde tre av festene løsnet og etterlatt seg hull, som ville ført til en våt sovepose om jeg ikke hadde hatt et ekstra lag i mellom beddingen og soveposen. Heldigvis refunderte Fjellsport kjøpet umiddelbart.

Jeg kjøpte en ny bedding fra Fjellpulken, som også har innebygget sitte funksjon, så da slipper jeg å drasse med meg chair kit i tillegg. Denne nye beddingen føltes dønn solid og hadde i tillegg mye flere og smartere lommeløsninger. Med tykt stoff og limte glidelåser følte jeg meg trygg på å legge soveposen inn i beddingen uten ekstra beskyttelse.

Bakerst er det en stor lomme til for eksempel dunjakke, under solcellepanelet på bildet er det tre mindre lommer til for eksempel goggles, ekstra votter, lunsj etc. Og under de tre små lommene er det enda en stor lomme. Med denne beddingen trenger du ikke tilgang til selve pulken underveis i løpet av dagsetappen. Fremst på beddingen har jeg festet campsko og spade.

Fjellpulken Sleeper 200 med sittefunksjon klar for natta. Inne i trekket har jeg et vanlig liggeunderlag under et oppblåsbart underlag i en egen lomme som er ment for dette. Oppå liggeunderlagslommen er det antiskli-materiale under soveposen så man ikke sklir av underlaget på natta.

På tur er det sjeldent man sitter i en god stilling med ryggstøtte, men de dagene er forbi med chair kit eller sleeperen fra Fjellpulken.

Jeg har hatt litt uflaks i år med disse beddingene. Den siste dagen på turen så jeg at ryggstøttestolpen på den ene siden hadde gått ut av sporet sitt. Jeg regner med at Fjellsport fikser dette på en smidig måte. Ellers må jeg lære meg å sy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.