Hardangervidda på langs i telt vinter 2018

Finse-Selfie!

Endelig gikk jeg av toget på Finse og skulle ikke på jobb før om 9 dager. I pulken var alt jeg trengte for de neste dagene på Hardangervidda. For fem år siden startet jeg på samme tur med broren min, men dårlig planlegging og utstyr gjorde at vi sov to netter i telt og to netter på hytte. Et av målene med denne turen var å ikke være innom en eneste hytte underveis.

Dette var den lengste vinterturen jeg har lagt ut på og jeg gikk alene. Det var mange ting jeg var usikker på og jeg brukte mye tid og energi på planleggingen, for å gjøre turen så trygg og sikker som mulig. Jeg skulle iallfall ikke bryte underveis på grunn av dårlig planlegging!

Treningsturer i lillomarka og grefsenkleiva med treningspulken, vannflasker og vektskiver. 

Jeg ville heller ikke bryte på grunn av dårlig form! Jeg ville gå de 130 kilometerne fra Finse til Haukeliseter med så mye overskudd som mulig. Man blir god på det man trener på og for å bli sterk på ski med pulk, ja så må man gå på ski med pulk. I hverdagen er det sjeldent jeg får lagt inn økter på mange timer. Siden jeg måtte kutte ned på mengden, kompenserte jeg ved å øke intensiteten. Det ble flere turer med mye vekt i pulken og med ekstra mange høydemeter. I tillegg til den spesifikke treningen fikk jeg lagt inn en del langrenn og styrke.

IMG_3853-1
Noe av tingene som skulle være med i pulken.
IMG_3854-1
Frokost, lunsj, middag, snacks og bensin for ca 8 dager.

Det er mye greier som skal være med på vintertur. Pulken ble til slutt 50 kg i det jeg satt ut fra Finse.

Dag 1 (Lørdag 3. mars)

IMG_3922Klar for tur!

Toget fra Oslo S gikk i halv åtte tiden på morgningen og turen ned dit med en 50 kg tung pulk ble en av de mest klønete og tyngste etappene. Heldigvis har jeg en støttende kjæreste som sto opp tidlig sammen med meg og ble med i taxi ned til stasjonen for å bære pulken på toget. På Finse 4 timer senere følte jeg at pulken var mer på hjemmebane enn på Oslo S og der var det bare å montere staget på pulken, klipse seg inn og gå over Finsevatnet retning Haukeliseter 130 km lenger sør.

3mars1 (1 of 1)Kvistet løype ut fra Finse

Med sen start og lang reisevei fra Oslo hadde jeg ingen mål om distanse første dagen, men jeg var veldig fornøyd med å gå nesten 2 mil før det ble mørkt. Kvistede løyper og litt opptråkkede spor hjelper mye.

Dag 2

morgen2 (1 of 1)
Litt grått på første morgenen.

Dag to passerte jeg både Krækkja og riksvei 7. Det ble finere vær utover dagen.

4mars (1 of 1)Strålende forhold!
RV7Lunsjpause i solen med utsikt over riksvei 7.

Etter å ha gått så langt forbi veien at jeg ikke lenger hørte susen av biler, slo jeg opp teltet for natten.

Dag 3

6mars (1 of 1)Sørlandschips pause

Stigning, vind og lite sikt gjorde at denne etappen ble kort, men hard. Jeg møtte to kitere som så ut til å ha perfekte forhold. Rett etter Stigstuv slo jeg opp teltet for natten.

6mars2 (1 of 1)

Dag 4

7mars2 (1 of 1)

Fortsatt kvistede løyper mot Sandhaug. Kvistene hjelper mye og gjør navigering mindre problematisk, men det gir en mindre følelse av selvstendighet og “ekspedisjon”. På vannet mellom Sandhaug og Besso møtte jeg to andre turfølger: et par med hver sin hund som gikk Norge på langs og Pia som gikk hele Massiv-ruten fra sør til nord (les om hennes tur her).

Dag 5

7mars (1 of 1)
Temperaturen svingte og i løpet av natten her var det nok både mildt og kaldt. 7mars1 (1 of 1)Etter Sandhaug var det slutt på kvistingen og de siste tre dagsmarsjene mot Haukeliseter føltes deilig øde og jeg fikk mer bruk for GPS.

Dag 6

7mars3 (1 of 1)Det ble mange timer i teltet i løpet av uken på tur. De fleste dagene var teltet oppe før det ble mørkt i 6-7-tiden og jeg hadde noen late morgener med start mellom 10 og 12. Med fjellduk som teltbunn, liggeunderlag og dununderlag under dunsoveposen var jeg aldri i nærheten av å fryse i teltet. En av tingene jeg var redd for før avreise var at soveposen skulle bli fuktig og slutte å isolere godt nok. Soveposen holdt seg tørr og varm hele uka. Jeg pakket den i en 60 liter vanntettpose i pulken, var påpasselig med fuktighetskilder og brant teltet tørt med primusen morgen og kveld. Ved hjelp av dampsperrepose unngikk jeg at fuktighet fra kroppen gjorde soveposen våt fra innsiden. Et lite område i nærheten av der jeg pustet ut av posen om natten ble fuktig, men dette var lett å banke av som is om morgenen eller tørke med primus og “kondenshåndkleet”.

Dag 7

Den siste dagen startet med en magisk soloppgang og det var en nytelse å gå de siste timene i rene påskeværet etter mange dager med gråvær. Det ble en tøff etappe, jeg var sliten og brukte 13 timer på de 24 kilometerne fra Hellevassbu til Haukeliseter.

9MARS2 (1 of 1)9MARS1 (1 of 1)9MARS5 (1 of 1)9MARS6 (1 of 1)9MARS7 (1 of 1)

9MARS8 (1 of 1)

Det ble mørkt før den siste nedstigningen fra Mannevann til Haukeliseter og takket være hodelykt, klarvær og gode spor var det ikke noe problem å komme seg i mål. 

På Haukeliseter ventet dusj, mat og nattbussen til Oslo.

Erfaringer og utstyr

Av nytt utstyr til denne turen var jeg spesielt fornøyd med ny pulk fra Acapulka og GPSen Garmin Inreach med muligheter for å kommunisere med SMS underveis. På alenetur synes jeg dette er et must på grunn av sikkerhet og i tillegg er det hyggelig å kunne skrive med de der hjemme for ekstra motivasjon.

Jeg gikk med en sekk som har integrert pulkfeste istedenfor en pulksele. Dette fungerte bra og jeg synes det var praktisk å ha drikke, lunsj, dunjakke og kamera lett tilgjengelig.

På treningstur første helgen i februar ble det 32 minusgrader og jeg frøs på lår og føtter, særlig når jeg sto stille eller satt opp telt. Jeg kjøpte inn dunshorts og et par mer solide skotrekk i tilfelle det skulle bli kaldt. Det ble aldri så kaldt at dette ble nødvendig, men de nye forede skoposene med solid såle fra Alfa var mye bedre enn Helsport sine tynne skoposer uten isolasjon.

Pulken veide 50 kilo ved start. Jeg aner ikke hvorfor det ble så tungt, så jeg får oppsummere litt:
– Telt med stenger og plugger + sovepose og liggeunderlag + pulk: ca. 17 kg.
– Bensin og mat: ca. 15 kg. (Ja jeg bruker litt mer bensin enn strengt tatt nødvendig)
– Kamera, fjellduk, klær, førstehjelp, spade, bok, termoser, verktøy, solcellepanel etc: ca. 15 kg.

Jeg slet litt med å finne hvor jeg kan kutte vekt. Mye av det jeg ikke fikk bruk for var jeg veldig glad for å ha med siden dette var ting jeg ville hatt bruk for om det blåste ordentlig opp eller ble enda kaldere.

For eksempel Fjellduken fra Jerven jeg hadde med veier 1,5 kg og tar en del plass. Ved veldig sterk vind eller ved skade kan det bli et problem å få opp teltet og denne gav meg en trygghet. I tillegg fungerte den hver natt som gulv i teltet, noe som hjelper både på isolering mot kulde fra bakken og fuktighet gjennom teltbunnen.

IMG_3876Her er en liten dings fra Kovea som retter varmen mot deler av teltet, f.eks. innerteltet istedenfor å bare varme opp forteltet.

Jeg hadde med 6,5 liter bensin og kom hjem med 1 liter, dvs at jeg brant 5,5 liter bensin på 6 netter, nesten 1 liter pr døgn. Her kunne jeg spart inn til nesten halvparten hvis jeg kun hadde brukt bensin til å smelte snø til vann. Når jeg hadde etablert camp, banket teltduker, børstet snø ut av innerteltet og kommet meg ned i posen var det deilig å få varme i teltet før jeg begynte å koke vann til mat og drikke. Etter jeg hadde kokt vann var det fint å brenne vekk vanndamp og få luften inne i teltet så tørr som mulig før natten, for å begrense ising og kondensproblemer. Slik går det nesten like mye brennetid til kos og tørking som til snøsmelting. Når turen er på 1 uke så er ikke forskjellen i vekt på 1 liter pr dag eller 0,5 liter pr dag så stor, men på lengre turer må det kunne spares mye vekt på effektive rutiner på bensinbruk.

Kart over ruten som startet på Finse og passerte Krækkja, Stigstuv, Sandhaug, Litlos, Hellevassbu og endte opp på Haukeliseter.

Mer turinformasjon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.