Måneskinnstur på Finse

De siste ukene har jeg brukt mye tid på å planlegge årets skitur gjennom Breheimen og Jotunheimen med avreise i starten av mars. Nå var det på tide å komme seg opp på vidda og få inn vinterrutinene i fingra igjen. Det ble en kald, vindstille og skyfri påminnelse på hvor deilig det er å være ute på vidda om vinteren. 30 minusgrader ble målt første natten og på nattlige kjappe turer ut av teltet sto jeg under en stjerneklar himmel og spurte meg selv hvorfor jeg ikke gjør dette hver dag! Gleder meg til en full uke på tur neste gang.


I høst gikk jeg over fra å være student til å begynne å jobbe. Det har påvirket hvor mye tid jeg får satt av til tur. Etter å ha pakket pulk til langt ut på natt torsdag fikk jeg god hjelp av kjæresten til å bære pulken både til jobb og fra jobb til togstasjonen.


Jeg ankom omsider Finse i åttetiden fredag kveld. Mye pakking og reisetid ble fort verdt det når jeg ikke engang trengte å slå på hodelykten over Finsevannet på vei til årets første teltplass under stjerneklar himmel med lys fra en full måne.

Korte helgeturer er fine anledninger til å teste utstyr. Denne turen testet jeg pulk, dampsperre, GPS med satellittkommunikasjon og solcellepanel.

Det ble en bra test av ny pulk, som svever lett oppå noen centimeter med nysnø. En stor forskjell fra akebrettet jeg har brukt tidligere. Man ser at Acapulka-pulken har mindre motstand med sine smale meier sammenlignet med Parisepulken, som alltid har hele flaten ned i snøen.

Dampsperre skal hindre at utstyr blir fuktig og miste isolasjon over tid på lengre turer. I skoene hadde jeg en tynn ullsokk innerst, dampsperresokk, tynn ullsokk og så en tjukkere ullsokk til slutt. Det var deilig med tørre sko og at kun det innerste paret med tynne ullsokker blir fuktig mens man går.

På natten sov jeg i en tynn fleecepose inni en dampsperrepose og med en god dunpose ytterst, som da ikke ble fuktig av min kroppsvarme. På forhånd gruet jeg meg til å våkne opp klam og våt inne i den tette dampsperreposen, men dette ble ikke noe problem. Så lenge jeg kunne justere med ulltøy og en tynn pose av fleece slik at jeg ikke ble så varm at jeg svettet, virket ikke dette som et problem.

Garmin Inreach er en trygghet på turer der det ikke er mobildekning. Muligheten til å kommunisere med de der hjemme om hverdagslige ting og mulighet til å kontakte en nødsentral hvis noe skulle skje gjør aleneturen mindre ensom og risikabel.

Solcellepanel er genialt om man ikke vil drasse på kilovis med batterier. Med denne kunne jeg lade opp batteribank, mobil, klokke, GPS og hodelykt.


I tillegg til skiftet fra studenttilværelse til A4-livet i jobb har jeg også endret kosthold siden sist vinter; jeg har nemlig sluttet å spise kjøtt og blitt veganer. Jeg har tenkt mye på hva jeg skal spise på tur når jeg ikke kan ha med meg favorittene fra Real turmat og melkesjokolade. Dette ble mye enklere enn jeg trodde. Real turmat har selvfølgelig masse vegansk utvalg, som selvfølgelig kommer i grønne pakninger. Vegansk sjokolade er superdigg og heldigvis er salt Sørlandschips også vegansk. Til frokost blander jeg en havregrynspose med vegetabilsk flytende smør, soyamelkpulver, nøtter og rosiner. Jeg er nå overbevist at jeg som veganer kan få i meg like mange kalorier som før på tur.

Primus mattermos har endret måten jeg spiser på tur. Istedenfor å bare spise snacks fra frokost og frem til middag  kunne jeg nå lage lunsj i teltet på morgningen, stoppe midt på dagen og sette meg på pulken i fem minutter med dunjakka og få i meg et skikkelig varmt måltid. Dette hjalp veldig på å holde energinivået oppe.


I forkant av denne helgeturen var et av prosjektene å få snekret en solid primusplate hvor jeg har skrudd fast brenneren og festet bensinflasken. Et plastbokslokk funker som beskyttelse for brenneren i pulken.


Det meste funker med gaffatape, her er rørisolasjon klippet til og tapet med gaffa for å holde mobil og batteribank varme i kulden, med gullknapper så klart.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.