Åsnes Expedition Amundsen 2017

Dette var første gang jeg var med på Xtremeidfjord sin Expedition Amundsen. Etter å ha fått bekreftet plass i starten av November har dette vært et stort mål og jeg har prøvd å forberede meg så godt som mulig. I løpet av de timene jeg brukte over vidda rakk jeg å være innom både tanken om at dette skal jeg aldri gjøre igjen og at dette må bli en årlig tradisjon. For et fantastisk opplegg og flotte folk blant deltakere og crew. Og når jeg først har investert i alt utstyret som kreves må jeg jo bruke det til noe.

Litt før målgang får man med sitt nummererte flagg for å ta med over målstreken.

Gjennomføring
Onsdag 1. Mars: Tog fra Oslo til Voss, buss til Eidfjord, innsjekk av pulk og utstyr. 

Torsdag 2. Mars 12:30-18:16 (5:46) START Haukeliseter – Hellevassbu, hviler 3 timer
-Brutal start med bratt motbakke, helfeller et must. Fint terreng fram mot Hellevassbu, her går man litt i kø før feltet blir mer spredt utover i løpet.
21:19- Fredag 3. Mars 02:41 (5:22) Hellevassbu – Litlos, hviler 7 timer
-Det ble ikke noe søvn på Hellevassbu og det fikk jeg angre på ila denne etappen. Den siste milen inn mot Litlos ble veldig tung og jeg holdt på å sovne gående. Ved ankomst Litlos innså jeg at jeg nå trengte ordentlig hvile og tok meg tid til 4-5 gode timer med søvn. Her ble det spist nattmat før soving og frokost før avreise igjen.
09:38-15:22 (5:44) Litlos – Viersla, hviler 6 timer
-Denne etappen var det strålende sol hele veien og jeg gikk praktisk talt alene hele veien. Kroppen føltes tung og det ble mye småpauser for snacks og drikke. Ankomst Viersla var veldig trivelig med en hel gjeng som tok meg imot meg heiarop og bølgen. Her må man hvile 4 timer, men det ble litt lengre hvile også her. Ville ikke få en like kjip nattetappe som forrige natten.
21:30- Lørdag 4. Mars 03:25 (5:55) Viersla – Maurset, MÅL
-Kombinasjonen hvile og viten om at det snart er over gjorde denne etappen til den som føltes lettest. Men det er som jeg hørte på forhånd, at det er ikke nedover før det er nedover og da er det egentlig over. Det er noen slake, men seige moter også her og nedoverbakken på slutten varer ikke lenge før det er inn på langrennsspor siste par kilometerne til mål. Her blir man møtt av blide crew med klem og cola. Lavvo med bål og suppe smakte veldig godt før bussen ned igjen til Eidfjord.

Total tid: 38:54
Total skigåing: 22:54
Total distanse: 89km
Lørdag 4. Mars kl. 20, Bankett med middag fra fjordhotellet og lotteri med masse til premier til nesten alle.

Vindstille og strålende vær, ikke akkurat det man er forberedt på men veldig deilig.
Camp Litlos
Logistikk med matlaging og snøsmelting kan forbedres til neste gang, dette tar mye tid hvor man egentlig bør sove.
Crewet sitter oppe hele natten og tar imot deltakere på checkpunktene. Her på Hellevassbu.
Navigering ble ingen problemer hverken dag eller natt siden sporet til de raskeste holdt seg veldig bra.

Forberedelser
Skriver litt om opplading så jeg kan justere til senere år. Det har blitt for lite kondisjonstrening siste året på grunn av mye sportsklatring.
Siste 3 måneder: Desember, Januar, Februar
Løping: 185 kilometer
Langrenn: 100 kilometer
Fjellski med pulk: 146 kilometer

Økt mengde siste uken før løpet, 50km langrenn og 30km løping, så hvile søndag-onsdag før løpet startet torsdag. Jeg merket underveis at jeg kunne hatt flere kilometer i beina på fjellski med pulk, ble rett og slett for tungt å opprettholde noe fart over tid. Styrketrening er også noe jeg ser at jeg må legge inn i treningen.

Tips til neste år
Vekt og vann
Istedenfor å koke vann og smelte snø på Hellevassbu og Litlos kan jeg ha med feks 5-7 liter varmt vann på termos. Da kan pulken veie 35 kilo + 5 liter vann = 40kg ved start. Dette vannet kan brukes til å lage to real turmat på begge de første sjekkpunktene og til å fylle på drikkevann. Da får jeg mer tid til å sove og jeg tror 2 + 2 timer hvile i sovepose med oppslått telt er en fin løsning. På Viersla må man uansett hvile 4 timer og her kan jeg smelte snø til alle termosene slik at pulken veier 40 kg i mål.
Ski og pulk
Det var veldig kjekt å ha med to par ski, et par med helfeller og et par med kortfeller. Men slik føret var i år var nok smøring enda bedre. Dette gir mye bedre gli og man kan nok spare en del på det. Jeg leide en Acapulka pulk for anledningen er så klart frelst, uendelig mye bedre enn parispulken jeg har brukt på fjellskiturer siste årene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.